Jesienią szczególnie potrzeba nam dodatkowego zastrzyku witamin, żeby nie dać się chorobom i jesiennej chandrze. Gdzie znajdziemy najważniejsze witaminy na jesień?
To zdumiewające, jak bardzo nasz nastrój i samopoczucie zależy od pogody. Jesienią, gdy słońca jest coraz mniej, dni są krótsze i bardziej pochmurne, nasz organizm produkuje coraz mniej serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Na targach i w sklepach nie ma już tak dużego wyboru świeżych warzyw i owoców, więc dostarczamy sobie także coraz mniej witamin. Wszystko to sprawia, że w tym okresie łatwo nie tylko o infekcję, ale i o jesienną depresję. Żeby nie dać się tym jesiennym przypadłościom, warto pomyśleć o suplementacji diety odpowiednimi witaminami.
Witaminy na jesień – jakie preparaty witaminowe wybrać?
W okresie zachorowań na przeziębienie i grypę szczególnie ważne witaminy dla naszego organizmu to witamina A, D, a także oczywiście witamina C. Zwłaszcza ta ostatnia znana jest z tego, że wzmacnia odporność. Ale witaminy potrzebne są także do wytworzenia serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Dzięki przyjmowaniu witamin z grupy B oraz witaminy D możemy skuteczniej opierać się jesiennej depresji i chandrze.
Wszystkie te witaminy można znaleźć w różnego rodzaju suplementach diety i preparatach witaminowych, dostępnych w kapsułkach czy syropach. W zależności od potrzeb, można wybrać suplement diety z jedną z witamin lub wszystkie witaminy na jesień w jednej kapsułce. Takie wielowitaminowe preparaty zawierają na ogół także niezbędne mikroelementy – na przykład selen czy potas oraz wyciągi roślinne, które także wpływają na poprawę odporności. Warto zwrócić szczególną uwagę na preparaty z wyciągiem z żeń-szenia, echinacei czy dzikiej róży.
Wybierając suplementy diety trzeba jednak być ostrożnym – wielu witamin dostarczamy sobie na co dzień w diecie, a nadmiar witamin w organizmie może być równie szkodliwy jak ich niedobór. Dlatego kupując preparaty witaminowe skonsultuj się z lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmujesz jakieś leki.
Witaminy na jesień w naszej diecie
Żeby dostarczyć sobie odpowiedniej dawki witamin, niezbędnych w czasie chłodniejszych jesiennych dni nie trzeba kupować suplementów diety – czasem wystarczą zmiany w jadłospisie. Jesienią koniecznie wprowadź do diety takie produkty jak:
- Owoce cytrusowe, ziemniaki, czerwoną paprykę – zawierają dużo witaminy C.
- Jabłka, gruszki, dynię, żurawinę, maliny – to także bogate źródło witaminy C.
- Kiszonki – kapusta, ogórki, a także natkę pietruszki – dostarczają witaminy C, natka ma jej więcej niż cytryna!
- Mrożone owoce i warzywa – podczas mrożenia większość witamin zostaje zachowana, więc warto jeść szczególnie bogate w witaminę C owoce jagodowe (poza jagodami są to np. porzeczki).
- Marchewkę, ryby, pomidory, szpinak, jaja i nabiał – wszystkie te produkty zawierają dużo witaminy A, a marchewka dodatkowo działa antyseptycznie i poprawia koloryt skóry.
- Kapustę, zielony groszek, kalafior, pestki dyni, słonecznika, orzechy – w każdym z tych produktów znajdziemy bogactwo witaminy B6.
- Rośliny strączkowe, drożdże, wieprzowina – warto włączyć je do diety ze względu na dużą zawartość witaminy B1.
- Tran oraz ryby: łosoś, śledź, tuńczyk, makrela, sardynki – w rybach znajduje się witamina D, której latem dostarcza nam… słońce. Dodatek witaminy D znajdziemy często także w margarynach czy płatkach śniadaniowych, ale warto zadbać o dodatkową suplementację diety tą witaminą.
W tym szczególnym okresie, gdy kończy się lato, a do zimy jeszcze daleko, każdemu przyda się dodatkowy zastrzyk energii. Warto pamiętać, że dostarczają jej nie tylko witaminy na jesień, ale także wysiłek fizyczny, który także wspomaga odporność i pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie.