Kupujemy żółty ser – jak wybrać dobrą jakość?

ser – jak wybrać

Pasjonaci i entuzjaści zdrowego żywienia przygotowują w domu wiele produktów spożywczych, także żółty ser. Ale jeśli nie jesteś tak dobrym kucharzem, by robić ser – jak wybrać w sklepie taki, który jest najzdrowszy?

Ser czy wyrób seropodobny?

Tak jak w przypadku wędlin, do serów także dodaje się całe mnóstwo substancji, które nie powinny się znaleźć w zdrowym produkcie. Są to głównie oleje roślinne czy białka sojowe. I o ile szynkę z dodatkiem białek sojowych dalej można nazwać szynką, o tyle w przypadku sera sytuacja jest bardziej skomplikowana. Według przepisów Unii Europejskiej nazwa „ser” zarezerwowana jest wyłącznie dla tych produktów, w których nie ma białek roślinnych – są jedynie tłuszcze zwierzęce. Dlatego kupując ser w pierwszej kolejności trzeba czytać etykiety – jeśli nie ma na niej wyraźnego napisu „ser” to oznacza, że mamy do czynienia z produktem seropodobnym. Producenci takich seropodobnych wynalazków często stosują uniki i na opakowaniu umieszczają nazwę, która z serem się kojarzy, np. „Edamski wędzony”, dlatego dobrze jest spojrzeć także na sam skład produktu.

chusteczki dla dzieci alergicznych

Dobry ser – jak wybrać najlepszy skład?

ser – jak wybraćA co powinno być (albo raczej czego nie powinno być) w składzie sera, byśmy mieli pewność, że kupujemy najlepszej jakości produkt, a nie nafaszerowane chemią żółte plasterki? Unikaj serów, w których składzie znajduje się lecytyna sojowa, olej palmowy, regulator kwasowości. Zresztą dodatek tłuszczów roślinnych ma wpływ także na wygląd sera. Dobry ser żółty powinien mieć intensywny kolor – jeśli jest blady i nieco gumowaty, to spora szansa, że jest to wyrób seropodobny. Dodatek tłuszczów roślinnych znajduje się zwykle także w serach… odtłuszczonych.

Dobrej jakości ser, bez sztucznych domieszek i konserwantów powinien mieć w składzie: mleko, bakterie kwasu mlekowego, sól i podpuszczkę. Warto wiedzieć, że do uzyskania kilograma sera potrzeba nawet 12 litrów mleka, a więc kupując ser żółty trzeba uważać także na cenę. Te sery, które kosztują mniej niż 20-22 złote za kilogram mogą mieć dodatek tłuszczu roślinnego.

Wygląd ma znaczenie

Żeby rozpoznać dobry ser, do którego etykiety ze skaldem nie mamy dostępu, można mu się dokładnie przyjrzeć. Wyroby seropodobne są twarde i mocniej się kruszą niż dobrej jakości ser żółty – do tego stopnia, że często sprzedawane są wyłącznie w plasterkach, bo w kostce mogą się pokruszyć. Dobry żółty ser powinien być tłusty, a po wzięciu go w dłoń powinien zostawić tłusty ślad.ser w kawałkach i plasterkach

W kawałku czy w plasterkach?

Jak już wiemy – ser sprzedawany w plasterkach może być (choć nie musi) wyrobem seropodobnym. Ale jeśli nie jest (co sprawdziliśmy już na etykiecie), to lepiej kupić ser w plasterkach czy w kawałku? Tak jak w przypadku wędliny, tak samo jeśli chodzi o ser – kupując ser w kawałku mamy pewność, że wytrzyma dłużej w świeżości. Sery plasterkowane trzeba zjeść w ciągu 3 dni od daty zakupu, a ser w kawałku można przechowywać w lodówce nawet 3 tygodnie. Lepszym wyborem będzie także zakup sera „na wagę” tam, gdzie sprzedawca odkroi nam kawałek sera na naszych oczach niż kupowanie sera w kawału, ale zapakowanego w paczkę i z długim terminem ważności.

 

Ser – jak wybrać najlepszy?

Podsumowując, zanim sięgniesz po kawałek swojej ulubionej Goudy czy Edamskiego, przypomnij sobie wskazówki na temat dobry ser – jak wybrać i trzy najważniejsze cechy dobrego sera: skład, wygląd oraz niezbyt niską cenę.